Jaargang 7 & 8

Analyseren, ontwerpen, onderzoeken

Op deze leeftijd hebben kinderen meer inzicht, kunnen beter procesmatig werken en zijn oud genoeg om te werken met de volwassen technieken die het atelier biedt. Leerlingen worden uitgedaagd om op volwassen manier hun kunstwerk vorm te geven en af te drukken. 

Zeefdrukken op groot formaat is een ervaring op zich. Kleurcontrast en stileren van vorm spelen een belangrijke rol bij deze doordruktechniek. Etsen is het tegenovergestelde. Bij deze diepdruktechniek speelt de werking van licht en donker binnen een kleinere tekening de hoofdrol. Ook letterdruk, reliëfdruk, sjabloondruk en monoprint gecombineerd worden binnen 1 werkstuk.

Vaardigheden

  • Stempelen, collage, meerkleurendruk, lino- en zeefdruk op papier of textiel
  • Vormsoorten, compositie, kleur, textuur, ruimte, ritme, herhaling, patronen, 
  • Kijken, benoemen, presenteren, ervaren, experimenteren, werkproces, vormgeven, kunst

Technieken

  • Hoogdruk: stempelen, boekdruk, linosnede
  • Reliefdruk: monoprint, sjabloondruk
  • Diepdruk: etsen, droge naald
  • Doordruk: zeefdruk
  • Vlakdruk: lithografie (basis)
  • Fotografie

Voorbeeld workshop reliëfdruk

Bij deze druktechniek maken we gebruik van de verschillende materiaaleigenschappen en materiaaltexturen. Rol maar eens een stukje jute in met een roller en inkt. Of een stukje tape, karton, touw, kant of tule. Alle materialen zullen onder de drukpers de inkt op een andere manier loslaten op het drukvel en zo kun je de mooiste afdrukken maken. Snijd een vorm(en) uit het verschillend materiaal voor jouw kunstwerk, rol de vorm daarna in met een kleur inkt. Leg de geïnkte vorm met een afdrukvel op de etspers en druk het geheel af. Je kunt geen hoge oplages maken maar het beeldend onderzoek is geweldig.


Voorbeeld workshop design your own label

Je eigen (fashion)ontwerp op textiel drukken? Met de zeefdruk techniek kun je drukken op tassen, kleding en textiel. Ontwerp eerst jouw state of the arts: een designers label, logo of spannende compositie. Zeefdruk is een doordruktechniek. 


Voorbeeld workshop making the news

Maak je eigen nieuws, wat vind jij belangrijk? In de workshop ‘making the news’ ga je aan de slag met het bedenken, ontwerpen en maken van de eigen voorpagina van een krant, een poster of stencil. Als redacteur, activist of organisator geef jij vorm aan de boodschap die jij wil overbrengen. Welk lettertype, beeld of tekst hoort daarbij? Met onze drukpersen in de werkplaats komt jouw ontwerp tot leven!