Over GAH

Grafisch Atelier Hilversum is uitgerust voor diepdruk, hoogdruk, vlakdruk, zeefdruk, boekdruk en digitaal large format printing. Er is ook een fotostudio en een DOKA in het pand aanwezig.

Kunst in uitvoering

Zo’n 40 kunstenaars maken werk bij het Grafisch Atelier. Een aantal van hen verzorgt bovendien cursussen, workshops en exposities voor iedereen die graag kennis wil maken met ambachtelijk drukken en fotograferen. Er is nog genoeg plek is ons prachtige pand aan de Noorderweg, dus nieuwe jaarkaarthouders, cursisten en kinderen zijn van harte welkom.

Levend erfgoed

Inspirerend zijn ook de vele oude drukpersen, loden letters en clichés, door de jaren heen verzameld en onderhouden door onze enthousiaste vrijwilligers. We hechten grote waarde aan dit cultureel erfgoed, waarvan een groot deel gebruikt wordt door onze leden.

Grafisch Atelier Hilversum beheert en exploiteert een grote en diverse collectie grafisch erfgoed. Erfgoed in de vorm van oude drukpersen voor verschillende technieken, kasten vol loden letters en cliché’s en machines voor het snijden, rillen, vouwen, perforeren en stansen van drukwerk. Maar onder andere ook:

  • Een collectie litho-stenen afkomstig van inmiddels niet meer bestaande drukkerijen uit Hilversum.
  • Een uitgebreid archief van drukwerk en -kunst gemaakt door leden en gastkunstenaars sinds 1968.
  • Een bibliotheek vol geschiedenis, vakkennis en inspiratie.

Grafisch Atelier Hilversum is eerst en vooral een werkplaats. Geen museale opstelling dus voor dit erfgoed, maar operationeel gemaakt en gehouden door de leden. Erfgoed in actie. Het materieel wordt doorlopend ingezet voor actuele en relevante producties, evenementen en projecten.

Dit rijke arsenaal aan creatieve mogelijkheden maken we toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. De erfgoedcollectie vormt de basis voor een divers aanbod aan activiteiten voor kunstenaars, hobbyisten, leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs, senioren en studenten.

  • Voor kunstenaars is het atelier een unieke werkplaats. Veel verschillende technische mogelijkheden ter beschikking hebben inspireert en leidt tot verrassende kruisbestuivingen in techniek en resultaat.
  • Hobbyisten kunnen via cursussen, workshops en projectdagen kennis maken met technieken als etsen, zeefdruk, boekbinden en letterpress.
  • Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs (tot wel 60 tegelijkertijd) komen hun projecten uitwerken met speciaal ontwikkelde them’s en technieken zoals het populaire drukken met Lego.
  • Senioren komen in kleine groepjes naar het atelier voor een stimulerende dagbesteding.
  • Studenten van grafische opleidingen vinden in het atelier een stageplek of werken hun project uit.
  • Geïnteresseerde Hilversummers komen in contact met het atelier tijdens het laagdrempelige familieatelier. Liefhebbers komen naar de opening van exposities of naar speciale evenementen zoals de jaarlijkse platenbeurs.

De combinatie van een toegankelijke ruimte met operationeel erfgoed, gekoppeld aan de expertise en het enthousiasme van de vrijwilligers vormt de basis voor een unieke en gevarieerde bijdrage aan het Hilversums cultureel en maatschappelijk landschap.

Bestuur

Het Bestuur van het Grafisch Atelier bestaat uit Ingmar Leijen (voorzitter) en Veronique Ummels. Als aanspreekpunt voor de dagelijkse gang van zaken bij het atelier fungeert Martijn van der Blom.

Het Grafisch Atelier is een stichting zonder winstoogmerk.