Jaargang 5 & 6

Ik en de wereld, de wereld en ik

Taal en schrijventekst zijn al verder ontwikkeld in dit leerjaar en daarom kunnen we in deze workshops een mooie koppeling maken tussen tekst en beeld. De verwondering over wat een letter is wordt op deze manier ontdekt. Vormen de letters een woord of is het een decoratieve ketting van abstracte vormen geworden?

Letterdruk, sjabloondruk en monoprint zijn verschillende grafische technieken die binnen 1 werkstuk gecombineerd kunnen worden. Met snelle technieken zoals monoprint en kartondruk wordt de bewustwording van beeld en betekenis gestimuleerd en ontstaan er verrassende resultaten. Bestaande of zelfgemaakte vormen veranderen namelijk als ze worden afgedrukt: in spiegelbeeld, in een andere kleur of met een andere structuur.

Vaardigheden

  • Stempelen, collage, druktechnieken combineren
  • vormsoorten, compositie, kleur, textuur, ruimte, ritme, herhaling, patronen
  • Kijken, benoemen, presenteren, ervaren, experimenteren, vormgeven

Technieken

  • StempelenReliëfdruk
  • Monoprint/sjabloondruk
  • Legodruk
  • Kartondruk
  • Boekdruk

Voorbeeld workshop monoprint

Bij een monoprint gebruik je materiaal en drukplaat zodanig dat elke afdruk uniek is. Het is een eenvoudige techniek die snel resultaat oplevert. Tegelijkertijd komen veel typerende aspecten van de grafiek direct aan bod zoals het werken in spiegelbeeld en spelen met vorm en restvorm. De drempel is laag want tekenvaardigheid is van ondergeschikt belang. Juist het spel met (gevonden) vormen maakt dat leerlingen binnen een thema snel tot interessant resultaat kan komen.Tijdens deze workshop zullen we gaan spelen met papier, inkten en vormen. Geen enkele afdruk wordt hetzelfde, vandaar de term Monoprint!


Voorbeeld workshop lettergekte

Ons atelier heeft een hele bijzondere collectie letters. In de workshop lettergekte kun je diverse lettertypes combineren tot een bijzonder kunstwerk. Je maakt zelf een zetsel door de letters bij elkaar te klemmen. De ruimte die je niet gebruikt wordt de witruimte die je kunstwerk nog spannender maakt. Klem het geheel vast met behulp van het sluitstuk. Zit alles goed vast? Dan kan je de letters gaan inrollen met inkt. Maak vervolgens je afdruk met behulp van een drukpers!