Jaargang 1 & 2

Basisvaardigheden, basisprincipes

De jongste groepen ontdekken spelenderwijs de eerste basisprincipes van vormgeving door eenvoudige technieken zoals stempelen en reliëfprint. De aandacht ligt op het spelen met vorm, kleur, ritme en herhaling. Iedereen kan het! Ieder kind komt snel tot een resultaat. Themagericht werken is zeer goed mogelijk, vanwege het associatieve karakter van het materiaal. Een fabeldier, robot of vreemd voertuig zijn in een handomdraai gemaakt. Voor de kinderen is het een fijne oefening waarmee ze kunnen experimenteren met vormen, structuren en vooral lekker hun fantasie kunnen gebruiken. 

Vaardigheden

  • Scheuren, knippen, plakken, stempelen
  • vormsoorten, vormkenmerken, compositie, kleur, textuur
  • Kijken, benoemen, ervaren, experimenteren

Technieken

  • Hoogdruk
  • Stempelen
  • Reliëfdruk

Deze workshops worden op school in de klas gegeven.

Workshop: Upside Down

Een workshop ‘up side down’ is stempelen met primaire vormen binnen een thema. De cirkel, de driehoek en het vierkant, open en gesloten vormen. Het zijn een paar van onze belangrijkste beeldelementen. Die beeldelementen vormen het het alfabet van onze beeldtaal. Met stempels kun je alles verbeelden wat je maar wilt! Een landschap van bomen en gebouwen, een springend figuur, of juist een mooie verzameling patronen.

Grafisch Atelier Hilversum komt met een educatief team van 2 personen op school voor een workshop stempelen met onze eigen stempel kist. De workshop is verdeeld in 2 lessen van een uur: voorbereiding en het drukken.

Laat je inspireren door deze workshops