Ruud van Stokkum


Ik werk soms naar de aanschouwing maar meestal niet. Ik ben wel een gretig kijker en wat ik gezien heb komt op enig moment en op een of andere manier (mijn manier) wel weer terug in mijn werk.
Het eindresultaat is altijd weer een verrassing voor mezelf en zo moet het blijven.

Alles begint bij tekenen, het liefst op een geprepareerde vlekkerige ondergrond. Daar doemen de beelden op. Van daar uit schilder ik en maak ik grafiek (voornamelijk Linosneden).  

In mijn grafische werk, dat  behalve uit linosneden ook uit digigrafieken bestaat, maak ik zelden nog grote oplagen. Ik gebruik de uit linoleum gesneden stempels steeds weer opnieuw in andere composities. Daar is dan geen oplage van, in feite zijn het monoprints dus.  Die kunnen ook weer opduiken in mijn digitale werk.

Mijn digigrafieken zijn digitale collages samengesteld uit fragmenten van mijn tekeningen, schilderijen en/of grafisch werk. Het is een vorm van recyclen of evolueren van mijn eigen werk.  Ze kunnen op bestelling geprint worden tot een maximum oplage van 10.

Er is meestal geen vooropgezet plan, alle beslissingen zijn intuïtief. Als er eenmaal iets op de ondergrond is gebeurd, dan bepaalt  iedere handeling wat de volgende handeling zal zijn. Het is: laten gebeuren, bekijken en reageren op wat er ontstaan is. Laten staan of weghalen, abstraheren of realistischer maken. In één ruk afmaken of er na langere tijd weer op terugkomen. Tot het moment dat ik er niets meer aan toe te voegen of weg te halen heb. Dan is het wat het geworden is. Bij de hier getoonde composities met linosnedes is het vooral behoedzaam iedere stap overdenken want weghalen lukt hierbij niet.

Het kan uiteindelijk gaan over de mens en zijn bedenksels, over planten, dieren en dingen. Soms met verwijzingen naar mythologische verhalen, pseudo wetenschap of verzonnen machinerieën. Mijn werk begeeft zich ook wel op het niveau van gefingeerde cellen en kristallen. De titels, als die er zijn, zijn over het algemeen geen verklaringen maar nevenschikkingen, net als de beelden borrelen ze plotseling op en kunnen ze in de loop van de tijd veranderen.

BIO

Afkomstig uit Tilburg heb ik mijn opleiding genoten in Utrecht ( Stichting Opleiding Leraren: tekenen en handvaardigheid)  en vervolgens aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vormgeving. In Utrecht ben ik een aantal jaren lid geweest van het genootschap Kunstliefde. Sinds 1992 woon ik in Hilversum waar ik les gaf (Art&Design) aan het Adriaan Roland Holst College (Beeldende Vormgeving). Vanaf 2009 ben ik werkend lid van het Grafisch Atelier Hilversum.

Wil je meer werk zien,  bezoek dan mijn instagram en mijn website

Website: www.ruudvanstokkum.nl

Instagram:http ruudvanstokkum

Email: ruudvanstokkum@gmail.com