Paul Ruks

Mijn passie is om ideeën te verbeelden door middel van fotografie en grafiek.

Over mijn werk:

Portretfotografie: Ik probeer zo goed mogelijk het karakter van de geportretteerde te verbeelden Landschapfotografie: hierin probeer ik zo goed mogelijk de sfeer van het landschap te verbeelden Macro fotografie: zéér klein detail van een alledaags voorwerp Ets: de natuur is een vaak gebruikt onderwerp in mijn etsen De prenten zijn vaak een combinatie van lijnets, aquatint, doge naald en carborundumdruk Zeefdruk: Uitgaande van fotografie vertaal ik de beelden naar kleurrijke zeefdrukken Lithografie: Door toeval ontstaan prachtige structuren en abstracte beelden. Naast het drukken vanaf lithostenen werk ik de laatste tijd ook vanaf zinken platen.

Bio

Nadat ik 30 jaar als docent op het Grafisch Lyceum Utrecht heb gewerkt ben ik in 2008 gestart met mijn éénmansbedrijf  Op12 Fotografie & Grafiek. 

In het Grafisch Atelier Hilversum ben ik vooral bezig met etstechnieken. De combinatie van lijnets, droge naald en aquatint zijn spannend.

Zeefdruk beoefen ik al heel lang. De fotografie is het uitgangspunt voor mijn kleuren zeefdrukken. Via de computer bewerk ik de foto’s dusdanig dat er interessante beelden ontstaan op de zeefdruktafel. Ook maak ik handmatige “films”. Met een oplossing van arabische gom en oostindisch inkt schilder ik op transparante folie. Er ontstaan dan spontane craquelé structuren die belicht worden op de zeefdrukramen.

Vanaf 2019 besteed ik veel tijd aan de Lithografie. In het atelier staan twee llithopersen en een oude offsetpers. Het zou fijn zijn als er weer meer grafici zouden komen werken met deze prachtig techniek. 

Als fotograaf maak ik ook gebruik van de kleine fotostudio. Naast digitale fotografie werk ik ook graag met analoge camera’s. Zelfs een technische kamera met het formaat 4x 5 inch is operationeel. Naast de studio is er natuurlijk een DOKA waarin alle negatiefformaten kunnen worden toegepast.

In de avonduren verzorg ik de cursussen  zeefdruk, etsen en grafiek oriëntatie, voor volwassenen.

Ook het geven van workshops en het begeleiden van kunstenaars in één van de technieken doe ik met veel plezier.

Contact

Op12 Fotografie & Grafiek Keukenstraat 12 3512 NG  Utrecht tel 06-204 488 94

paulruks@op12.nl 

http://www.OP12.nl

Instagram:instagram.com/paulruks1

facebook: facebook.com/paul.ruks.7

linkedin: https://www.linkedin.com/in/paul-ruks-402bba11/?locale=nl_NL