Melanie van der Linde

 Thema’s als verval versus eeuwigheid, de waarde van een individueel leven in het grote geheel en de wrijving tussen opbouwen en tegelijkertijd afbreken vormen de leidraad in mijn werk. 

Een combinatie van oude technieken en moderne middelen vormen de basis van mijn werk. Ik werk observerend en beschouwend en creëer hiermee een eigen werkelijkheid. Mijn werk is een optelsom van onderzoek, materiaal en tactiliteit. Licht en tijd zijn belangrijke ingrediënten in de aanpak van mijn projecten. 

Enkele ingrijpende gebeurtenissen in mijn eigen leven, zoals chronische ziekte en een bijna dood ervaring beïnvloeden hoe mijn blik op de wereld verandert. Deze ervaringen creëerden de basis voor mijn onderzoek naar hoe iemands werkelijkheid veranderd kan worden door nieuwe manieren van kijken te ontwikkelen. 

Thema’s als verval versus eeuwigheid, de waarde van een individueel leven in het grote geheel en de wrijving tussen opbouwen en tegelijkertijd afbreken vormen de leidraad in mijn werk. De schoonheid van wat geweest is fascineert mij.

1 carmina burana, 2 a glimpse, 3 exhibition archival box, 4 Life is once. Forever installatie, 5 Memoirs

BIO

Melanie van der Linde (1990) is kunstenaar, ontwerper en handboekbinder. Sinds 2011 maakt ze boeken in alle vormen en maten. In 2012 werd ze ziek, wat leidde tot een bijna dood ervaring in 2013 en haar eerste diagnose van een chronische ziekte in 2014. Om alle veranderingen te verwerken begon ze in 2015 met het vastleggen van haar kijk op de wereld door middel van analoge fotografie. Ook bouwt ze camera’s, bedrukt ze sierpapier en maakt ze bewaardozen. Het verhaal vormt de leidraad voor de gekozen technieken. Ze combineert analoge fotografie, monotype, zeefdruk, pastel, alternatieve afdruktechnieken, installaties en boekbinden om het verhaal over te brengen.
Ze behaalde haar bachelor Grafisch Ontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht (2017) en in 2019 behaalde ze haar diploma Handboekbinden aan de VOHB in Hilversum. Op dit moment studeert ze Restauratie en Conservering aan de VOHB in Hilversum en werkt ze als zelfstandige in de werkplaatsen van het Grafisch Atelier in Hilversum. 

contact:

melanie@melvdlinde.nl

Tel.:06-48806431

https://melvdlinde.nl

https://www.instagram.com/melvdlinde