Joke Struik

Herkenbare dagelijkse voorvallen en gedachten zijn mijn onderwerp. Een schaats- of fietstocht, een gedicht dat ik las, een door mij gemaakte reis, een wandeling in de regen.

Mijn werk is verhalend figuratief en bestaat voor een groot deel uit grafiek. Zowel etsen als linosneden en zeefdrukken. Het liefst werk ik echter in de door mijzelf ontwikkelde combinatietechniek, De ets/linosnede. Herkenbare dagelijkse voorvallen en gedachten zijn mijn onderwerp. Een schaats- of fietstocht, een gedicht dat ik las, een door mij gemaakte reis, een wandeling in de regen. Als er mensen afgebeeld worden  zijn ze meestal niet meer dan een onderdeel in een groter geheel.

Behalve in de grafische technieken werk ik ook met pastelkrijt en met acrylverf.

Bio

Joke Struik werd geboren in Amsterdam (1946) en volgde daar ook de opleiding tot tekenleraren aan de Rijks Normaal School. Aan lesgeven is zij echter nooit toegekomen. Door toeval in het bezit gekomen van een lithosteen  kreeg zij belangstelling voor de grafische technieken. Dat werd een grote liefde. Ooit begonnen met steendrukken bleek toch het maken van een ets of linosnede beter bij haar te passen. In de loop der jaren heeft zij een geheel eigen techniek ontwikkeld, de ets/linosnede. Een complexe combinatie van lino en ets. Elk materiaal heeft zo zijn eigen rek om rekening mee te houden. Ook het zoeken naar een combinatie van kleuren die na onderling mengen precies de juiste sfeer geven vergt veel tijd. Haar onderwerpen zijn vaak gebaseerd op wat zij dagelijks beleeft of ziet, maar ook haar reizen en teksten/gedichten leiden vaak tot een grafisch blad.

Werk van Joke is regelmatig te zien in zowel solo- als groepsexposities in binnen- en buitenland. Ook werkt zij regelmatig in opdracht voor zowel particulieren als bedrijven.

Joke is lid van Laren-Blaricum ( verbonden aan het Singer museum) en de landelijke

Beroepsverenigingen Het GSA en de Ploegh.

Contact