workshop botanische blauwdrukken

Botanische blauwdrukken

Blauwdrukken, of cyanotype, is een van de oudste fotografische technieken en de eerste vorm van fotokopiëren. Hiermee valt de techniek een beetje tussen fotografie en grafiek in. Deze techniek werd vooral gebruikt voor het kopiëren van plattegronden en bouwtekeningen

Blauwdruk of cyanotypie is een oude fotografische techniek die vooral gebruikt werd voor het maken van kopieën van grote technische tekeningen en plattegronden. Als je het in het dagelijkse leven over blauwdrukken hebt dan bedoel je meestal de plannen van het een of ander. Met de opkomst van het fotokopieerapparaat en andere goedkope technieken verdween de blauwdruk.

We starten met het maken van een lichtgevoelig papier door het aanbrengen van de chemicaliën. Elk vel is groot genoeg om een A4 boek te bekleden of als schutbladen voor een A4+ boek te gebruiken. 

Tijdens deze workshop maak je gebruik van de natuur: planten, bloemen, zonlicht en water. De planten en bloemen plaatsen we in een compositie op het papier en we stellen het ontwerp bloot aan uv licht. De afgedekte gedeeltes blijven wit, de rest wordt blauw. Er kan ook met semi-transparante materialen worden gewerkt om meerdere blauwtonen te creëren. Als laatste fixeren we de afdruk met water en laten we de vellen drogen.

Het is met deze workshop ook mogelijk om op textiel af te drukken (textiel is niet inbegrepen).

Na deze workshop heb je alle kennis in huis om zelf aan de slag te gaan. Aan het eind van de dag heb je een aantal mooie (schut)bladen voor toekomstige projecten. 


In deze workshop:

De geschiedenis van dit bijzondere proces
Zelf lichtgevoelig papier prepareren
Diverse afdrukken maken met planten en bloemen
Langlopend, 120 grams papier van 50 x 65 cm
De optie om op textiel te drukken

Locatie · Grafisch Atelier, Noorderweg 96B, 1221AB Hilversum 
Data · Zondag 28 mei.
Tijden · 10.00 tot 16.00 uur. 
Prijs · € 105,- inclusief materiaal, koffie/thee en lunch
Capaciteit · maximaal 5 cursisten
Docent · Melanie van der Linde
Aanmelden · via deze link
Informatie · vouwbeen.nl, melanie@vouwbeen.nl, 06-48806431