Esther de Korte – vonik design – Illustrator

Het effect van 2 of meerdere kleurlagen drukken, waarbij er op de overlappende plekken nieuwe kleuren ontstaan vind ik een van de meest fascinerende dingen die er is.

< foto door Fost Fotografie

Waar ik volledig analoog aan de kunstacademie begon, kwam ik er na 4 jaar bijna compleet gedigitaliseerd uit. Wat op zich niet slecht is, want wie digitaal kan tekenen heeft het misschien iets makkelijker op de illustratoren arbeidsmarkt. Maar na een aantal jaar aan mijn beeldscherm geplakt te hebben gezeten realiseerde ik me dat het lang niet evenveel voldoening gaf, en dat ik daarnaast mezelf niet meer herkende in de beelden die ik maakte, ik was mijn identiteit als maker een beetje verloren.

Tijd voor verandering; alle extra uren die ik kon vinden werden omgedoopt tot analoge uren, ik startte onder andere een muurschilder bedrijf samen met een vriendin (Wallnuts murals), volgde een cursus lino druk, leerde de basis van keramiek van mijn vader, oefende met houtsneden en volgde ook een riso print workshop.
Vooral het lino drukken en de ‘beperkingen’ die het met zich mee bracht leerde mij op een geheel nieuwe manier naar beeld kijken. Waar je in Photoshop je ontwerpen kunt aankleden/opleuken met oneindig veel lagen, texturen, schaduwen en effecten, ligt voor mij de kracht van een lino druk toch vooral in het vinden van sterke vormen en een gebalanceerd contrast tussen de inkt en de witruimte.

Na 2 – 3 jaar alleen met zwarte inkt gepuzzeld, geoefend en gedrukt te hebben had ik mijn eigen vormtaal opnieuw gevonden, wat een verademing. Daarna was het eindelijk tijd voor kleur, en ook daarvoor haalde ik inspiratie uit druktechnieken. Het effect van 2 of meerdere kleurlagen drukken, waarbij er op de overlappende plekken nieuwe kleuren ontstaan vind ik een van de meest fascinerende dingen die er is. Vlakken uitsparen, opvullen, patronen laten overlappen, samenwerkende elementen tussen verschillende lagen, het voelt als oneindig veel interessante mogelijkheden. Dit effect ben ik nu nog steeds aan het onderzoeken, zowel met lino druk als riso prints, maar ook met digitale illustraties, op een fijne manier vinden de nieuw geleerde lessen zich een weg terug naar het beeldscherm.

BIO

Na een opleiding als illustrator aan de Willem de Kooning Academie, heb ik onder andere in vaste dienst gewerkt voor Uncoverlab (een bedrijf dat tekeningen en teksten graveert op allerlei producten) en in60seconds (een animatie studio voor uitleg videos). Sinds 2017 ben ik volledig voor mijzelf gaan werken onder de naam vonik design, een naam die is blijven hangen uit een graffiti verleden.

Een aantal klanten waar ik sindsdien voor heb gewerkt zijn: Amnesty International, innocent drinks, Toms, Plus supermarkt, Intratuin, Nationale Nederlanden en Movies that Matter Festival.

Daarnaast heb ik dus veel aan mijn vrije (analoge) projecten gewerkt, waarvoor ik mijn inspiratie voornamelijk uit de offline wereld haal. Dit werk verkoop ik via mijn webshop, en in de Maker Store in Amsterdam.

Contact

Portfolio & shop: www.vonikdesign.com

Mail: hello@vonikdesign.com

Muurschilderingen: www.wallnutsmurals.com

Instagram: http://instagram.com/vonikdesign