tijdschriftknipsels en een schaar.

Collage

Dingen die niet bestaan kun je tóch in het leven roepen met de collagetechniek. Zet je gekke bril op om figuren te vervreemden.

Wat heb je nodig?

Een olifant met kippenpoten, een mens met een enorme hanenkam, een eekhoorn die kan vliegen en een douchekop met badslippers als ogen.. Met collage kan je echt alles tevoorschijn toveren! Dingen die in het echt niet bestaan, kun je toch maken met collage. Collage is het Franse woord voor plakwerk. Plakwerk dat je maakt door verschillende foto’s uit te knippen er er iets nieuws van te maken. Dit kan iets zijn dat net echt lijkt, maar het kan ook dat je iets er juist gek uit wilt laten zien.

Collages van Roy Scholten

Oefenen

Stap 1: Verzamelen

Pak je reclamepakket met folders die je door de bus hebt gekregen. Hier zitten een heleboel interessante foto’s en vormen in die we kunnen gebruiken voor onze collage. Knip alle vormen uit die je interessant vindt.

Tip: Blader door verschillende folders, van supermarkten tot winkels met wasmachines en koelkasten. Dan krijg je veel verschillende vormen! Krijg je thuis geen reclamefolders? Een oud tijdschrift kan ook en anders kun je in de supermarkt meestal ook een gratis magazine vinden.

Tip: Knip de vormen eerst wat grover uit, zodat je snel veel vormen kan verzamelen. Als je een goede stapel hebt gevormd, knip je de vormen precies uit. Hoe netter je knipt rondom de vormen, hoe levensechter jouw figuren worden als je ze gaat samenstellen.

Knip alles uit dat je interessant eruit vindt zien in de folders. Vormen, texturen en kleuren kunnen allemaal een inspiratiebron zijn voor de figuren die je gaat maken!
Knip uit totdat je een stapel vormen hebt verzameld om mee te gaan werken.

Stap 2: Vormen combineren

Nu heb je een hele stapel met vormen. Wat kun je wel niet van al die vormen maken? Zet je slimme bril op en probeer eens wat verschillende combinaties om een nieuw figuur te maken!

Ga in die stapel op zoek naar:

  • een gezicht
  • een romp (het middengedeelte van je lichaam tussen je benen en nek). Denk na of je wilt dat het een lang of een kort lichaam wordt.
  • Geef het armen en benen. Haal de armen ergens anders vandaan dan waar je de benen vandaan haalt. Loopt jouw figuur op handen en voeten of staat hij rechtop? Zijn de armen even lang als of korter/langer dan de voeten?
  • Heeft jouw figuur ook handen en voeten nodig? Maak hierin een bewuste keuze!
  • Geeft het een hoed, muts, gewei, haren, hanenkam, staart of iets anders wat bij jouw figuur past om hem helemaal af te maken.
De gemaakte collages.

Het Kunstwerk

Stap 3: Kiezen

Je hebt een aantal mooie, leuke, vreemde of bizarre combinaties gemaakt. Kies jouw tofste creaties uit en plak deze met lijm op de A6 vellen.

Wees kritisch en kies de collages die echt het beste zijn!

Stap 4

Kies één van je oefenwerkjes uit. Plak een A5 vel in je Creative journal vol met al het materiaal dat je over hebt. Plak vooral de randen helemaal vol, zodat we uiteindelijk een mooie lijst hebben waarbinnen we jouw gekozen collage kunnen plakken!

Het ingelijste eindresultaat.

Laat zien wat je hebt gemaakt op insta of facebook. Tag: #gahilversum en #creativejournal.

Blijf op de hoogte van nieuwe online lessen

* Verplicht
Mail me over