Stickerkunst

Maak een abstract kunstwerk met stickers!

Iedereen heeft stickers in huis. Stickers zijn leuk om ergens op te plakken en je schrift of agenda mee te versieren. Maar je kunt er nog veel meer mee. Je kunt er echte stickerkunst mee maken.

In deze les leer je denken als een kunstenaar. Voor een kunstenaar kan een sticker iets heel anders zijn dan het plaatje wat erop staat. Een sticker kan bijvoorbeeld alleen vorm, kleur of een richting zijn. Dat klinkt misschien best moeilijk, maar dat valt reuze mee. Bedenk dat als je alles van een stickervel mag gebruiken, je een hele wereld aan vormen hebt om kunst mee te maken.

Verzamel dus zoveel mogelijk stickervellen en ga aan de slag!

Oefenen met stickerkunst. Plak lekker veel stickers en restvormen op papier.

Wat heb je nodig

  • 2x gevouwen A4 papier
  • Gekleurd papier 10 x 10 cm 
  • Zoveel mogelijk stickervellen (ook de vellen die al bijna leeg zijn). Denk bijvoorbeeld ook aan de stickervelletjes uit je Lego-sets.

Oefenen

Wat heb je allemaal kunnen vinden? Stickervellen met disneyfiguren, dino’s, paarden en vliegtuigen? Bekijk ze eens goed. Wat zie je? 

Een stickervel heeft naast plaatjes ook nog een restvorm. Stickers worden in de fabriek door een machine gestanst (stansen is een manier van uitsnijden door een machine). Als de stickers gestanst zijn, blijven niet alleen de stickers, maar ook de restvormen achter op het stickervel. Die restvormen zien er vaak te gek uit. Peuter ze maar eens voorzichtig los. Wat zie je?

Ook de restvormen van het stickervel kun je goed gebruiken.

Oefening 1

Plak op een gevouwen A4 aan de rechterkant zoveel mogelijk stickers en restvormen naast en over elkaar. Denk bij deze activiteit niet teveel na. Ga vooral doen.

Restvormen en stickers over elkaar geplakt. Dit is nog maar het begin. Zie jij er iets in? Schrijf links op het vel papier wat je opvalt. Of ga door met plakken en maak de bladzijde lekker vol.

Oefening 2

Vouw een A4 papier tot 2 x A5 en teken op de ene kant een spiraal en op de andere twee halve cirkels die elkaar raken. Of gebruik de basisvellen A4 van je creative journal.

Maak een oefenblad. Teken een spiraal (rechts) en teken twee halve cirkels tegen elkaar.

Plak nu stickers op en over elkaar naast de twee halve cirkels. Kijk wat er gebeurd. Zie je er iets in?

Plak nu heel precies stickers op de spiraal. Gaat de lijn precies door het midden van elke sticker? Of plak juist stickers aan de rechter kant van de lijn. Kijk wat er gebeurd.

Plak stickers heel precies op de lijnen of plak ze er juist naast. Hier zijn ze ernaast geplakt.

Maak je eigen stickerkunst

Zelf een compositie maken. Hoe doe je dat?

Stap 1: Achtergrond maken

Maak eerst een achtergrond. Plak een velletje gekleurd papier 10 x 10 cm in je creative journal.

Gebruik voor de achtergrond een gekleurd papiertje van 10 x 10 cm. Plak het vast met lijm.

Stap 2: Compositie maken

Je gaat nu componeren. Knip of scheur stukjes van de restvormen en plak ze op de achtergrond. Soms moet je heel goed mikken en kijken waar je iets plakt. Past de ene vorm wel mooi bij de andere?

Plak (witte) restvormen op de achtergrond.

Tips:

Je kunt soms heel handig gebruik maken van juist de witte restvormen van stickervellen. Het wit is een mooi contrast met de gekleurde achtergrond. Het is daardoor iets gemakkelijker om daaroverheen weer met gekleurde stickers te componeren.

Stap 3: Mooi maken

Je hebt net als de oude meesterschilders je kunstwerk opgebouwd in laagjes. Maak het kunstwerk helemaal af door er nog iets aan toe te voegen. Dat kunnen stickers en restvormen zijn.

Jij bent de kunstenaar, dus kijk goed. Wat komt er nog bij? Wat vind jij mooi?

In dit voorbeeld is de laatste stap alleen met gekleurde restvormen gemaakt.

Laat zien wat je hebt gemaakt op insta of facebook. Tag: #gahilversum en #creativejournal.

* Verplicht
Mail me over