Erfgoed in actie

Grafisch Atelier Hilversum beheert en exploiteert een grote en diverse collectie grafisch erfgoed. Erfgoed in de vorm van oude drukpersen voor verschillende technieken, kasten vol loden letters en cliché’s en machines voor het snijden, rillen, vouwen, perforeren en stansen van drukwerk. Maar onder andere ook:

  • Een collectie litho-stenen afkomstig van inmiddels niet meer bestaande drukkerijen uit Hilversum.
  • Een uitgebreid archief van drukwerk en -kunst gemaakt door leden en gastkunstenaars sinds 1968.
  • Een bibliotheek vol geschiedenis, vakkennis en inspiratie.

Grafisch Atelier Hilversum is eerst en vooral een werkplaats. Geen museale opstelling dus voor dit erfgoed, maar operationeel gemaakt en gehouden door de leden. Erfgoed in actie. Het materieel wordt doorlopend ingezet voor actuele en relevante producties, evenementen en projecten.

Dit rijke arsenaal aan creatieve mogelijkheden maken we toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. De erfgoedcollectie vormt de basis voor een divers aanbod aan activiteiten voor kunstenaars, hobbyisten, leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs, senioren en studenten.

  • Voor kunstenaars is het atelier een unieke werkplaats. Veel verschillende technische mogelijkheden ter beschikking hebben inspireert en leidt tot verrassende kruisbestuivingen in techniek en resultaat.
  • Hobbyisten kunnen via cursussen, workshops en projectdagen kennis maken met technieken als etsen, zeefdruk, boekbinden en letterpress.
  • Leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs (tot wel 60 tegelijkertijd) komen hun projecten uitwerken met speciaal ontwikkelde them’s en technieken zoals het populaire drukken met Lego.
  • Senioren komen in kleine groepjes naar het atelier voor een stimulerende dagbesteding.
  • Studenten van grafische opleidingen vinden in het atelier een stageplek of werken hun project uit.
  • Geïnteresseerde Hilversummers komen in contact met het atelier tijdens het laagdrempelige familieatelier. Liefhebbers komen naar de opening van exposities of naar speciale evenementen zoals de jaarlijkse platenbeurs.

De combinatie van een toegankelijke ruimte met operationeel erfgoed, gekoppeld aan de expertise en het enthousiasme van de vrijwilligers vormt de basis voor een unieke en gevarieerde bijdrage aan het Hilversums cultureel en maatschappelijk landschap.

In 2018 zijn wij begonnen om het erfgoed aan houten letters, loden letters, ornamenten en cliché’s te inventariseren en te restaureren. Met meer dan 328 lades en 1000 cliché’s wordt dit een gigantische operatie om onze boekdrukkerij nog beter te kunnen gebruiken, met een digitale catalogus zodat je direct en gemakkelijk het juiste font voor je project kan vinden. Volg onze voortgang op een aandeel in ons erfgoed en #aandeelinonserfgoed!