Vakopleiding Handboekbinden

Voor mensen met een passie voor mooi gebonden boeken, die affiniteit hebben met hoogwaardige materialen en die houden van werken met hun handen. U volgt een tweejarige opleiding die gedegen is en breed georiënteerd. Deze tweejarige opleiding gegeven door vakmensen uit de praktijk is resultaat- en doelgericht. Met als belangrijkste drijfveer het overdragen van kennis en vakmanschap. In een overzichtelijke groep leert u in een klassikale opstelling bijzondere boeken maken op een professionele manier. U werkt met gespecialiseerde machines, gereedschappen en met materialen van hoge kwaliteit. Met het Vakdiploma Handboekbinden kunt u zelf aan de slag als professioneel handboekbinder.

Voor wie

Iedereen met interesse voor mooi gebonden boeken kan deelnemen aan de Vakopleiding Handboekbinden. U houdt ervan om met uw handen te werken, bent creatief en heeft oog voor detail. Ervaring is niet nodig.

Tweejarige opleiding

U krijgt les van ervaren mensen die zelf als professioneel handboekbinder werkzaam zijn. Dus kennis en vakmanschap komen direct uit de praktijk en zijn samengevoegd in een compleet en veelomvattend lesprogramma. In het eerste jaar leert u modernere bindtechnieken zoals gekartonneerde banden en bandzetters. Ook de volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Diverse kartonnagetechnieken
  • Kopkleuren en kapitaalbesteken
  • Japanse bindwijze
  • Foliedrukken
  • Diverse versiertechnieken

De materialen waarmee u in het eerste jaar werkt zijn boekbinderslinnen en papier.

Klassikaal onderwijs

U werkt in een overzichtelijke groep, met professionele machines, gereedschappen en kwalitatieve materialen. Het tweede jaar staat in het teken van de oudere bindwijzen.

  • Duitse bindwijze met foedraal
  • Franse bindwijze met overslagdoos
  • Gotische – of Engelse bindwijze

Deze bindwijzen hebben een uitgebreidere opbouw en vergen meer tijd. De materialen waarmee u dit jaar werkt zijn leder en perkament. Het goed werken met deze materialen vergt oefening. Het met de hand dunnen van leder, het beitsen van perkament en besteken van kapitalen zijn een belangrijk onderdeel.

Een echt vakdiploma

Na het tweede jaar sluit u de opleiding af met een examen. U presenteert uw werk uit het tweede jaar en toont uw kennis en kunde. Een externe examinator beoordeelt uw werk in nauwe samenwerking met de docenten. Geslaagd? Dan kunt u met het vakdiploma op zak zelf aan de slag als professioneel handboekbinder.

Meer informatie is te vinden op http://www.vohb.nl

DOCENT  De docent van het eerste jaar is Hans Pieterse en de docente van het tweede jaar is Judith van Daal.

DATA  De opleiding duurt 2 jaar, 32 lessen per jaar, een avond in de week van 17.30 – 21.30 uur.

KOSTEN  De kosten voor deze cursus zijn € 1475 per jaar.

AANMELDEN  Aanmelden voor deze cursus kan via vohb.nl.
Let op! Aanmelden voor deze opleiding kan alleen via de VOHB, niet via het grafisch atelier.