Een lithopers met twee afbeeldingen erop.

Workshop plaatlithografie VOL

Tijdens deze zaterdag maken we kennis met plaat lithografie. In plaats van grote zware lithostenen werken we op lichte dunne alluminiumplaten.

Het principe is dat vet en water elkaar afstoten. De plaat wordt betekent met vetkrijt (tusche) ook kan er een vloeibare tusche gebruikt worden om te schilderen.

De vette tusche dringt in het oppervlak van de plaat. Na het tekenen wordt er een mengsel van Arabische gom en fosforzuur over de plaat gewreven. Dit heet het “etsen” van de plaat. Na ± 30 minuten wachten wordt de tusche verwijderd met terpentine. Dan wordt de plaat bevochtigd met water. Het vette beeld zal water afstoten. Met een inktrol wordt nu de vochtige plaat ingerold met “vette litho-inkt”. Alleen het beeld zal nu inkt ontvangen, terwijl het “niet beeld” inkt zal afstoten.

Op een speciale lithopers wordt er nu gedrukt op papier. De plaat kan ook op een etspers worden afgedrukt. Voor elke kleur zal een nieuwe plaat worden gemaakt. Bijna dezelfde tonen en structuren die zo kenmerkend zijn bij het drukken vanaf lithosteen worden ook op de lithoplaat gerealiseerd.

  • Datum:    26 augustus 2023 VOL
  • Tijd:          10.00 -17.00 uur
  • Prijs:         €120,- per persoon (incl. Koffie, thee, frisdrank)
  • Deelnemers: maximaal 4 volwassenen
  • Aanmelden:     paulruks@op12.nl