Lithografie

Wil je weten welke onverwachte structuren je cadeau krijgt met lithografie? Wil je leren hoe je een steen slijpt, hoe je je beeld kunt maken en hoe je een steen afdrukt? Doe dan de workshop Lithografie van Aad Hekker. In vier lesdagen wijdt hij je in in de kunst van het lithograferen. 

In deze workshop draait het allemaal om de lithosteen. Op een geschuurde steen maak je met krijt en vette litho-inkt (tusche) een beeld. Tijdens het drukken wordt de steen ingevocht met water. Wanneer je vette inkt op de steen rolt, blijft de inkt alleen op het beeld zitten. Het principe van deze techniek is dat vet en water elkaar afstoten. Met de pers breng je het beeld over op papier. Je kan ook experimenteren met andere teken- en schildermaterialen.

Naast het maken van prenten op de lithosteen gaan we ook drukken van speciale lithoplaten. Dit zijn aluminium platen die op dezelfde wijze worden geprepareerd als lithostenen. Deze platen kunnen ook op een etspers worden afgedrukt.

De cursus is gericht op zelf doen en zelf ervaren welke unieke beeldende mogelijkheden deze oude reproductietechniek je biedt. De workshop wordt gegeven door Aad Hekker, al meer dan 35 jaar steendrukker, grafiekuitgever en docent.

  • Datum :  maandag 11 september t/m 14 september 2023
  • Tijd : 10.00 – 17.00 uur
  • Prijs : € 440,- incl. BTW 21%
  • Speciaal drukpapier en lithoplaten worden apart afgerekend

Aanmelden kan bij paulruks@op12.nl