Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Basiskennis voor de boekliefhebber

5 maart, 2023 , 09:30 16:00

van constructie tot verzameling

In vier zondagen maak je kennis met het (tweedehands) boek.

  • Je krijgt informatie over de boekgeschiedenis. 
  • Je leert de verschillende boekconstructies en materialen herkennen en hun waarde in te schatten. 
  • Je leert om te gaan met veel voorkomende schades, deze te herkennen en zo mogelijk te voorkomen. Ook leer je eenvoudige manieren om een kwetsbaar boek te beschermen. 
  • Je kan een boek beschrijven en waarderen. 

Deze cursus is geschikt voor handelaren in tweedehands en antiquarische boeken, verzamelaars en boekliefhebbers.

We beginnen met een korte inleiding in de geschiedenis van het boek door de eeuwen heen. Welke ontwikkelingen hebben door de eeuwen heen plaatsgevonden en welke technische ontwikkelingen lagen daar aan ten grondslag?

Bij materialenkennis wordt dieper ingegaan welke materialen precies nodig zijn voor het maken van een boek. We kijken zowel naar de materialen die voor de constructie van het boek zelf nodig zijn, als de materialen die gebruikt worden om een boek te maken.

Daarna gaan we dieper in op de constructie van het boek. Uit welke onderdelen bestaat een boek en wat is hun functie? Daarnaast leer je verschillende bindwijzen en omslagmaterialen te herkennen.

We gaan verder met veel voorkomende schades herkennen en hun risico’s in te schatten. Je leert om te gaan met deze schades en ze, waar mogelijk, te voorkomen. Ook leer je eenvoudige manieren om een kwetsbaar boek te beschermen en te zorgen dat niets verloren gaat.

Op de laatste dag zet je de opgedane kennis in om je eigen boeken te beschrijven en te waarderen. Hierbij vormen de geschiedenis, constructie en boekschades de belangrijkste elementen van de beschrijving van een boek. Wat is de staat van het boek en hoe omschrijf je dat? Waar let je op als je een boek aan je collectie wil toevoegen? En hoe zet je deze bevindingen om in een geschatte financiële waarde? 

Aan het eind van de cursus kun je een boek beoordelen op staat en waarde. Je weet wat je (ver)koopt en hiermee heb je alles in handen om te zorgen dat je nog jaren plezier hebt van je collectie.

Praktische zaken

  • Zondag 5, 12, 19 en 26 maart 2023
  • Vier zondagen van 10 tot 16.30 uur
  • Prijs €385,- inclusief materiaal, koffie/thee en lunch
  • Capaciteit: minimaal 4 en maximaal 12 cursisten
  • Docenten: Onno de Meer en Melanie van der Linde
  • Locatie: Grafisch Atelier Hilversum

Meer informatie en/of aanmelden via onno@vouwbeen.nl