Arno Versteegh

Sinds een jaar of 6 verzorg ik de basis cursus boekbinden bij het Grafisch Atelier Hilversum.

Basiscursus boekbinden (maandagavond)

Deze basiscursus is gericht op cursisten die de basistechniek van boekbinden eigen willen maken. Kennis maken en vaardigheid opdoen met de diverse materialen maar ook het hanteren van gereedschappen. Na korte theorie en voordracht volgt praktische oefening van de genoemde werkstukken.

Cursus inhoud:

1 Cahiersteek  driegen, 2  Gekartonneerde bindwijze 3  Gekartonneerd platten ingeslagen 4  Gekartonneerd rug en platten met hoeken ingeslagen 5  Opbergmap, cassette of overslagdoos 6  Bandzetter vierkant 7  Bandzetter rond

1  Antieke bindwijze Voorbeelden van: “ Echte en valse ribben” . Boek links is volgens Engelse bindmethode gebonden en bekleed met Oasis leder. Rechts het Engelse studie model met echte ribben en bestoken kapitaal. Midden: Het studiemodel voor een Franse band met valse ribben bestoken kapitaal. 2 Boek en kartonnage Gebonden boek volgens de bandzetter bindmethode en bijbehorende overslagdoos. Dit kan een keuze zijn in de cursus: Een foedraal of een overslagdoos. 3 Grootboek met spring-rug. En kantoorboek als voorloper van de nu vele boekhoud programma’s. Boek bovenop is het oefenwerkstuk en de onderste was de examen opdracht. Boek onder is voorzien van een: “Bak kam-marmer snede”. De rug constructie is voorzien van een klem waardoor de zogenaamde spring-rug ontstaat. Hierdoor ligt het boek volkomen vlak open waardoor linker en rechter pagina geen onderbreking geven. 4 Eigen werk. Dit is natuurlijk het leukste wat je na het volgen van de cursus kan maken. Een jaargang Donald Duck in een heel linnen boekband gebonden. Bindmethoden is de ronde bandzetter gevolgd met een gouden rugtitel. 5 Recente opdracht. Bijzonderheid hieraan is het staand boekformaat namelijk 35 x 52 cm. Om de boekband te voorzien van rugtitel is gekozen voor een kartonnage bindmethode.

BIO

Het vak boekbinden gevolgd in een 3 jarige dagopleiding om daarna te gaan werken in boekbinderijen. Als leerling kreeg je te maken met alle facetten van bindmethoden en versiering technieken aan boeken. Na een praktijk periode als boekbinder werd het tijd voor iets anders. Het werd vakdocent boekbinden te Utrecht. Sinds een jaar of 6 verzorg ik de basis cursus boekbinden bij het Grafisch Atelier Hilversum.

Email;  a.versteegh@planet.nl