Platenbeurs met expositie Frits van Swoll

Grafisch Atelier Hilversum toont werk van jazz grootheden uit de jaren ’60 en ’70 van fotograaf Frits van Swoll tijdens platenbeurs.

Op zaterdag 6 april zal om 14:00 uur, tijdens de jaarlijkse platenbeurs, de tentoonstelling van fotograaf Frits van Swoll muzikaal worden geopend.

In de jaren zestig was Frits van Swoll (’39) werkzaam bij de afdeling klassiek van het toenmalige Phonogram te Baarn en fotografeerde hij in zijn vrije tijd legendarische jazzmuzikanten bij concerten en buitenlandse Jazz festivals. Van Swoll maakte van zijn hobby zijn werk en had vele bekende artiesten voor zijn lens zoals Art Blakey, Sonny Rollins, Bill Evans, Ornette Coleman, John Coltrane, en ook drummer Elvin Jones in zwembroek op het strand van Antibes. De jazzfoto’s zijn verschenen in zijn boek My Jazz Moments.

Zijn fotografie viel in de smaak en zijn foto’s werden gebruikt voor platenhoezen van onder anderen Thelonious Monk, Miles Davis, Oscar Peterson, Rita Reys en Dizzy Gillespie, maar ook voor hoezen van niet-jazzartiesten zoals Boudewijn de GrootLenny Kuhr, Golden Earring, Martine Bijl, Benny Neyman en Simon Carmiggelt verschenen in zijn boek Vinyl in Stills. In die jaren ’60-’70 behoorde hij bij één van de belangrijkste fotografen voor albumhoezen in de opbloeiende Nederlandse platenindustrie.

Frits van Swoll (Soerabaja, 1939) die door omstandigheden niet meer beschikt over zijn jazznegatieven, heeft kosten nog moeite gespaard om van wat nog rest een tentoonstelling samen te stellen die een mooi beeld geeft van jazz in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Vele bekende beelden passeren de revue. Zoals Albert Ayler met Michael Samson in de Doelen Rotterdam of Paul en Carla Bley in de VARA-studio. Ook te zien is de officiële en spraakmakende festivalposter uit 1969 waarvoor hij door directeur Claude Nobs van het Montreux Jazz Festival werd gevraagd het ontwerp te maken. Veel van zijn foto’s verschenen in het toenmalige tijdschrift Jazzwereld (juli 1965 – juni 1973).

Er zal speciaal voor deze tentoonstelling een kleine oplage vintage handafdrukken worden verkocht van Frits van Swoll. Dit is extra bijzonder omdat dit een afdruk is van het originele negatief terwijl vrijwel alle andere originele negatieven verdwenen zijn. Zijn laatst verschenen boek Vinyl in Stills, een iconisch fotoboek met pure beelden van zeer bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten uit de periode ’60 -’70, zal ook verkrijgbaar zijn.

Een selectieve groep vinylhandelaren zal tussen de drukpersen van het Grafisch Atelier hun exclusieve waar verkopen. De platenbeurs begint om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur.

De entree bedraagt 2 euro p.p. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 

De expositie met foto’s en blow ups is vanaf 6 april tot 1 juni te zien in het Grafisch Atelier Hilversum aan de Noorderweg 96B in Hilversum. Geopend op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur of op afspraak: tel: (035) 621 62 62 of info@gahilversum.nl.

Facebooksite van de organisatoren: https://www.facebook.com/conceptdegooijerenvandenheuvel/