Kickoff Drukkersroute tijdens het Familieatelier

WhatsApp Image 2018-04-18 at 13.28.36

Het Grafisch Atelier Hilversum nodigt u van harte uit op zondag 22 april  van 14.00 tot 16.00 uur voor de opening van de Drukkersroute tijdens het familie atelier. Tijdens ons vijftigjarig jubileum brengen wij ons erfgoed meer in beeld door de drukkersroute.

Het grafisch atelier is meer dan alleen een plek waar grafici hun drukwerk maken. De werkplaats biedt al jaren de mogelijkheid om talenten van kinderen en volwassenen te ontdekken. Sinds jaar en dag bieden we een breed lesprogramma waarin kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Daar voegen we met de drukkersroute een nieuwe dimensie aan toe.

Kom naar het familieatelier en volg de drukkersroute

Met de drukkersroute verleggen we de focus van de creatieve vormgeving naar de techniek van het drukken.

Je gaat zien en ervaren hoe de ‘oude’ druktechnieken precies werken. We tonen een stukje geschiedenis van de boekdrukkunst en lettervormgeving, maar ook is er aandacht voor de manier waarop illustraties bij teksten gedrukt werden en soms nog steeds worden.

Het Grafisch Atelier Hilversum heeft veel verschillende druktechnieken in huis. En we willen jullie graag vertellen over de bijzondere achtergrond en verhalen die horen bij de machines en de mensen die ermee hebben gewerkt.

Veel van de oude persen zijn afkomstig van Hilversumse drukkerijen zoals van drukkerij de Boer en Steendrukkerij de Jong. Later werden drukkerijen Brüggemann en Polyprint belangrijk contacten. Die oude persen vormen ons gezamenlijke erfgoed en het zijn de verhalen en herinneringen die het immateriële erfgoed vormen.

Het hoe en waarom van de drukkerij, de verschillende druktechnieken die allemaal zijn uitgevonden, de techniek en de werking van de persen, komt voort uit de menselijke behoefte om te communiceren en om een zo groot mogelijke groep te voorzien van informatie.

Denk maar eens aan de enorme hoeveelheid aan boeken die in al die eeuwen is gedrukt met daarin onschatbaar veel kennis en verhalen. Maar drukwerk is ook propaganda op posters of het zijn gestencilde pamfletten of een boodschap voor de lezer op een ansichtkaart…

Jij maakt tijdens de drukkersroute zelf een boekje en je leert hoe je van een vel papier, in een keer een boek kunt maken door slim te drukken, te vouwen en te snijden. Leuk en leerzaam. Er zijn ook kleine tussenopdrachten. Ervaar hoe het is om letters zelf te zetten en hoe een handdegelpers of proefpers werkt.

Er is een hoop te ontdekken..

Inschrijven kan via kunstmakkers@gmail.com.